Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt tegen onjuiste informatie over alternatieve anticonceptie dat op sociale media wordt gedeeld door “influencers”.
Die influencers zeggen dat zij de normale anticonceptie, zoals de pil, niet meer willen gebruiken omdat zij er last van hebben. Zij zeggen dat andere middelen veel beter zijn, zoals mobiele apps waarmee vrouwen en andere mensen met een baarmoeder bijhouden wanneer ze vruchtbaar zijn. Maar volgens CBG en huisartsen zijn deze apps niet betrouwbaar als anticonceptie. Er is de afgelopen tijd een toename in bezoeken door vrouwen aan abortusklinieken. Het blijkt dat meer vrouwen abortus doen, omdat ze die mobiele apps hebben gebruikt als anticonceptie en dus ongewenst zwanger worden.
Wat is anticonceptie eigenlijk? Anticonceptie, wat “tegen conceptie” betekent, zijn verschillende methoden die bedoeld zijn om zwangerschap te voorkomen. Ook kunnen sommige vormen van anticonceptie helpen bij het verminderen van menstruatieklachten, zoals hevige bloedingen en pijn. Er zijn twee soorten anticonceptie: met hormonen en zonder hormonen. Condooms en pessariums zijn zonder hormonen, maar kunnen samen met andere anticonceptiemethoden worden gebruikt.
Anticonceptie met hormonen kan bij sommige vrouwen en andere mensen met een baarmoeder bijwerkingen geven, zoals hoofdpijn, gewichtstoename, stemmingswisselingen, puistjes en gevoelige borsten. Deze bijwerkingen komen voor bij ongeveer 1 tot 10% van de vrouwen en andere mensen met een baarmoeder en komen meestal voor in de eerste drie maanden van gebruik. Vaak verdwijnen de bijwerkingen na verloop van tijd of worden ze minder.
De helft van de Nederlandse bevolking menstrueert, maar deskundigen zeggen dat er weinig goede informatie over anticonceptie is. Het is vaak moeilijk om betrouwbare informatie te vinden. Bijsluiters in de doosjes van de anticonceptie zijn lang en niet altijd toegankelijk. Slechts 40% van de vrouwen en andere mensen met een baarmoeder voelt zich goed geïnformeerd over anticonceptie. Daarom gaan velen zelf op zoek naar informatie, en komen ze terecht bij de influencers die onjuiste informatie geven. Zo ontstaat ‘hormonenfobie’.
Het advies van het CBG, huisartsen en andere deskundigen aan vrouwen en andere mensen met een baarmoeder is om in overleg met de huisarts de methode te kiezen die het beste past bij de eigen behoeften. Er zijn verschillende anticonceptiemethoden, waaronder de pil, prikpil, pleister, staafje en spiraaltje.