Israël en Iran hebben grote ruzie. Er is een oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Gisteren was het precies 1 jaar geleden dat de burgeroorlog in Sudan begon. Maar Sudan krijgt steeds minder publieke aandacht.
In Gaza hebben 2 miljoen mensen heel snel humanitaire hulp nodig. In Oekraïne zijn dat er zelfs 15 miljoen. En dan zijn er nog 18 miljoen mensen in landen zoals Somalië, Jemen en Myanmar die ook wachten op hulp. 25 miljoen mensen in Sudan hebben direct humanitaire hulp nodig.
Ondanks de enorme crises worden donaties aan bijvoorbeeld Sudan en Congo steeds minder. Dit komt doordat andere oorlogen meer aandacht opeisen, zoals die in Oekraïne. Ook de Palestijnse situatie krijgt veel aandacht.
Het Rode Kruis zegt dat er minder donaties wordt gegeven aan Sudan en Congo omdat ze verder weg zijn. Toen de oorlog in Oekraïne begon, kwamen mensen naar Nederland. Maar de mensen uit Sudan gaan naar landen om hen heen, dus merken we het minder.
Volgens Lonneke Peperkamp van de Nederlandse Defensie Academie vinden veel mensen het moeilijk om alle wereldwijde bedreigingen te begrijpen. Ze kunnen moe worden van al het nieuws over oorlog. Dit betekent niet per se dat ze er niet om geven, maar het is lastig om de omvang van alle ellende te beseffen.
Rampen die ‘dichtbij’ afspelen raken ons dan het meest. Als mensen zich niet zo goed kunnen voorstellen wat er gebeurt in een conflict, dan besteden ze er minder aandacht aan. Bijvoorbeeld, bij de situatie in Sudan is er meestal minder aandacht, omdat conflicten in Afrika vaak minder opvallen.