DNieuws

Voor het eerst in de filmgeschiedenis is er in Vlaanderen een langspeelfilm gemaakt die Vlaamse Gebarentaal (VGT) bevat. De film heet Milano en is geregisseerd door Christina Vandekerckhove. In de hoofdrol speelt Basil Wheatley, een jonge dove acteur. 

Milano gaat over Alain en zijn dove zoon van 11 jaar, Milano. Alain groeide op in een instelling en zorgt nu alleen voor zijn zoon. Ze wonen samen in een sociale woonwijk en doen hun best om een goed leven te leiden, ondanks de uitdagingen die ze tegenkomen. Alles verandert plotseling wanneer Milano’s moeder onverwachts terugkomt.

Op 20 oktober was er in Cinema Lumière in Brugge een speciale vertoning van de film Milano. Dit werd georganiseerd door het Vlaamse productiehuis voor doven, Visual Box, samen met productiehuis Lumière en de Brugse dovenvereniging Nowedo. Er waren 120 zitplaatsen gereserveerd, zodat de Vlaamse dovengemeenschap de film kon zien voordat hij officieel in de bioscopen kwam. De toegang was gratis. Er was veel belangstelling, niet alleen voor het verhaal, maar ook voor de prestaties van Basil en de Vlaamse acteur Matteo Simoni, die de vader speelt en speciaal voor de film Vlaamse Gebarentaal had geleerd.

Het maken van de film was een intensief proces. Basil en Christina oefenden een jaar lang in het Gebarenhuis van Nowedo om goed te kunnen acteren in Vlaamse Gebarentaal. Ze kregen hulp van Visual Box. Visual Box zorgde ervoor dat de Vlaamse Gebarentaal op een goede en duidelijke manier in de film werd gebruikt.

In een interview voorafgaand aan de speciale vertoning deelde Basil zijn ervaringen met onze collega’s van VGT Nieuws. Hij sprak openhartig over de uitdagingen die hij tegenkwam tijdens het acteren in zijn eerste langspeelfilm.

Basil vertelde: “Het was een uitdaging! Ik dacht eerst dat het wel makkelijk zou gaan, maar het was toch moeilijk. Emoties, kwaadheid, hoe moet ik die emoties uiten? Het zit wel in mij, maar hoe haal ik het eruit? Daarom ben ik een jaar van tevoren al begonnen met repeteren, elke woensdagmiddag. Niet het script, maar hoe moest ik het uiten? Verdriet, boosheid, vooral boosheid, hoe moest ik dat uiten? Dat was wel een uitdaging.”

Aan Christina werd gevraagd waarom ze specifiek voor een dove hoofdrolspeler had gekozen. In haar antwoord legde ze uit dat dit idee niet vanaf het begin vaststond.

Christina lichtte toe: “In eerste instantie was Milano niet doof. Maar toen zag ik de Nederlandse documentaire Doof Kind (waarin de dove Tobias de Ronde door zijn vader Alex wordt geportretteerd, red.). Ik had een interview gelezen waarin Alex zei dat hij de documentaire had gemaakt, omdat ik aan de buitenwereld wil laten zien dat mijn zoon is zoals andere jongens.”.

Christina vervolgt: “In dat interview zei Alex ook: ‘Ik zie veel te weinig dove mensen gerepresenteerd in film en media.’ Dat raakte me. Toen ben ik onderzoek gaan doen naar Vlaamse Gebarentaal en ontdekte hoe mooi en expressief die taal is. Toen dacht ik: waarom maak ik van Milano geen dove jongen? Zo ben ik bij Visual Box uitgekomen, omdat ik wist dat ik ondersteuning van ervaringsdeskundigen nodig had om deze film te maken. Het is een prachtige samenwerking geworden tussen horenden en doven.”.

Vanaf 6 november zal de film in bioscopen door heel Vlaanderen te zien zijn.

Klik hier voor de trailer.

Artikel: Sam Verstraete / VGT Nieuws
Revisie: Jos de Winde

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud