DNieuws

Gisteren, dinsdag 4 juni, begonnen wij met deel 1 over de nieuwe EU-agenda voor de komende 5 jaar. Dit is het laatste deel. 

De EU is dus bezig met nadenken over hoe het moet met defensie. Moet er een Europees leger komen? Mogen de EU-landen dan niet meer beslissen over hun eigen nationale legers? Blijft de EU wapens leveren aan Oekraïne? 

Hoe denken de 7 Europese fracties hier over? Volgens Nieuwsuur vinden bijna alle fracties dat er meer geld naar defensie moet gaan, dat er meer militaire samenwerking moet komen en dat er één Europese defensie-industrie moet komen. 
 
Maar de extreemlinkse fractie The Left wil juist met diplomatieke oplossingen komen i.p.v. met militaire oplossingen. Volgens The Left geven de Europese NAVO-landen al 2x zoveel geld uit als Rusland. De fractie vindt dat er vrede en stabiliteit moet komen. 
De extreemrechtse fractie Identiteit en Democratie (ID) wil dat defensie niet Europees geregeld wordt, maar dat elk EU-land dat zelf regelt. Ook zegt ID dat defensie een taak is van de NAVO en de Europese NAVO-lidstaten. 

Een ander belangrijk thema op de nieuwe agenda is migratie. Dat is al vanaf 2015 een heel belangrijk onderwerp binnen de EU-landen. Op de nieuwe agenda staan de volgende punten: 
– versterking van de buitengrenzen 
– betere samenwerking met landen van herkomst 
– aanpakken van smokkelaars 

Hiermee wil de EU voorkomen dat er steeds meer migranten naar Europa oversteken. Maar de EU is hier dus al sinds 2015 mee bezig. Vorig jaar is uiteindelijk de migratiepact gekomen, met als belangrijkste punten: strengere selectie aan de buitengrenzen en betere verdeling over de Europese lidstaten van de asielzoekers. Maar er is nog veel onduidelijk over de migratiepact, dus het blijft op de agenda staan. 

Hoe denken de fracties over migratie? 
De linkse fracties vinden dat de EU solidair moet zijn met de asielzoekers en rekening moet houden met de mensenrechten, terwijl de rechtse fracties vinden dat er veel minder asielzoekers moeten worden toegelaten tot Europa. 

Op de nieuwe EU-agenda staan nog meer onderwerpen, maar defensie en migratie springen er beide uit. Deze zullen de koers bepalen waarin de EU gaat in de komende 5 jaar tot de volgende EU-verkiezingen. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud