Vanavond op woensdag 28 augustus is de openingsceremonie van de Paralympische Spelen in Parijs. Meer dan vierduizend topsporters komen naar de Franse hoofdstad voor het grootste evenement in de wereld voor sporters met een beperking. Klik hier om de Nederlandse sporters te volgen.
Waar komt het woord ‘paralympisch’ eigenlijk vandaan? Het heeft veel te maken met het Grieks. Het Griekse woord “para” betekent “dichtbij”. De gedachte achter de Paralympische Spelen is om zoveel mogelijk de regels van de Olympische Spelen te volgen. Daarom heet het evenement Paralympisch.
Veel Nederlandse paralympiërs zetten hun eerste stappen naar succes bij het revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht. Hier heeft sport een grote en belangrijke rol in het revalidatieproces.
Sporttherapeut Marie-José Hunink legt uit dat het belangrijk is om eerst te kijken naar welke sporten de revalidanten leuk vinden. Als een bepaalde sport niet meer mogelijk is, zoeken ze naar een goed alternatief. Zo gebeurde dat ook bij Julia van der Sprong. Zij was vroeger hockeyster en schaatsster, maar na een dwarslaesie kon ze deze sporten niet meer doen. Tijdens haar revalidatie bij De Hoogstraat ontdekte ze rolstoelbasketbal en bleek ze daar heel goed in te zijn. Al snel werd ze opgemerkt door de nationale rolstoelbasketbalselectie.
Handbiker Mitch Valize, die inmiddels twee gouden paralympische medailles heeft gewonnen, ontdekte zijn passie tijdens zijn revalidatie bij een andere revalitatiecentrum. Het revalidatiecentrum zag dat Valize veel talent had en liet hem meedoen aan het team dat naar de jaarlijkse handbikebattle in Oostenrijk ging. Dit evenement wordt georganiseerd door alle revalidatiecentra in Nederland. Tijdens de wedstrijd reed Valize met zijn handbike snel een steile gletsjer op. “Normaal verwachten ze niet dat iemand binnen twee uur finisht, maar ik kwam na één uur en twintig minuten al bij de laatste bocht. Ze moesten toen snel de finishboog nog opblazen.”
Zonder de hulp van het revalidatiecentrum had hij daar niet gestaan, zegt Valize. “Voordat ik aan mijn revalidatie begon, wist ik niet eens dat handbiken bestond. Het werk dat de revalidatiecentra doen is heel belangrijk voor de paralympische sport en het ontdekken van nieuwe talenten,” vertelt Valize.
Bij De Hoogstraat en andere revalidatiecentra worden sportactiviteiten niet alleen gebruikt om toekomstige topsporters te trainen, maar ook om het zelfvertrouwen en welzijn van de revalidanten te verbeteren. Door te sporten ontdekken mensen in revalidatie wat ze nog kunnen. Dit helpt hen om zich beter te redden in hun dagelijkse leven.