DNieuws

Scholen in het basis- en middelbaar onderwijs krijgen steeds vaker meldingen van pesten en geweld. Dit blijkt uit cijfers van de Onderwijsinspectie. Vooral de heftigheid van de meldingen is zorgelijk.

In het schooljaar 2023-2024 ontving de inspectie 2317 nieuwe meldingen van psychisch, fysiek of seksueel geweld. Dit zijn 165 meldingen meer dan het jaar ervoor en 574 meer dan in 2021-2022.

Rogier Oet, directeur toezicht van de Onderwijsinspectie, maakt zich grote zorgen. Niet alleen over het hoge aantal meldingen, maar ook over de heftigheid ervan.

Een groot deel van de meldingen gaat over pesten, een vorm van psychisch geweld. Meer dan de helft van de gevallen gaat om ernstig en langdurig pesten. “We zien steeds vaker dat kinderen al jarenlang worden gepest. Dat maakt de impact nog groter,” zegt Oet.

Ook neemt fysiek geweld onder jongeren toe. “In meer dan 600 gevallen was er sprake van geweld”, aldus Oet. “Dit gaat over bedreigingen met messen, maar ook om fysiek geweld. Soms leidt dat tot blijvend letsel.”

Veel scholen vinden het lastig om pesten aan te pakken, omdat het vaak onzichtbaar is. “Soms gebeurt het in de klas, maar vaak daarbuiten. Vooral online is het een groot probleem. Daar gaat het 24 uur per dag door.”

Toch kunnen scholen wel iets doen, denkt Oet. “Praat er in de klas over en maak duidelijk wat de gevolgen zijn. Een goede sfeer in de klas helpt om pesten te voorkomen. Maar als het toch gebeurt, moet de school actie ondernemen.”

De Onderwijsinspectie zegt dat meer meldingen niet altijd betekenen dat er meer geweld is. En minder meldingen zijn niet altijd goed nieuws. Zo is het aantal meldingen van seksueel geweld afgenomen, maar waren er wel meer gevallen waarbij een leraar of ander schoolpersoneel verdacht werd.

Oet: “Het is goed dat mensen melding maken, want dan kunnen we helpen. Het probleem wordt steeds beter bespreekbaar en dat is belangrijk. De gevolgen van pesten en geweld kunnen levens verwoesten. Daarom moeten we dit heel serieus nemen.”

Deel dit

Geef een reactie