Varen door de Amsterdamse grachten en daarbij laten zien hoe trots je bent op je doof-zijn en je identiteit als LHBTQI+. Dat is wat Roze Gebaar gaat doen tijdens de Canal Parade (botenparade) van Pride Amsterdam op zaterdag 3 augustus.
Tijdens de kick-off party van Pride Amsterdam afgelopen februari werd duidelijk dat Roze Gebaar met een eigen boot mee mag varen met tientallen andere boten. Het thema Pride Amsterdam is dit jaar ‘Together’ met een focus op toegankelijkheid.
Tijdens de botenparade varen ongeveer tachtig boten door de Amsterdamse grachten om de LHBTQI+-gemeenschap te vieren. Op de boten staan mensen van kleine LHBTQI+-stichtingen tot grote bedrijven.
Roze Gebaar zegt dat ze de online gemeenschap is van, voor en door dove en slechthorende lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen (lhbtqi’s) in heel Nederland.
“Wat was jullie eerste reactie toen duidelijk werd dat jullie mee mogen varen met de botenparade?”, vroeg DNieuws aan Gerda Kreeft, bestuurslid van Roze Gebaar. Kreeft: “Wij waren natuurlijk erg blij! Daarnaast hadden wij het gevoel dat dit zo belangrijk is. Het laten zien van de dove en slechthorende LHBTQI+-community aan de half miljoen mensen langs de grachten, maar ook het vormen van een safe space (veilige omgeving). Met je lotgenoten samen op een boot je identiteit als dove LHBTQI+ vieren voelt veilig en vertrouwd aan.”.
Inmiddels heeft Roze Gebaar al tientallen aanmeldingen binnengekregen van mensen die graag mee willen op de boot. Mensen uit de Nederlandse dove en slechthorende LHBTQI+-community, maar ook dove ally’s, en internationale dove LHBTQI+’ers uit 9 verschillende landen.
Er is nog plek op de boot. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden voor een plekje.
Daarnaast zoekt Roze Gebaar nog sponsors om de boot te kunnen betalen. Klik hier om een bijdrage te leveren.
Aangezien het thema van Pride Amsterdam dit jaar ‘Together’ is met de focus op toegankelijkheid, vroeg DNieuws aan Kreeft waarom er nu pas aandacht wordt gegeven aan toegankelijkheid. “Er is altijd al een warme samenwerking geweest met de organisatie van Pride. Al jarenlang zet Roze Gebaar tolken NGT in bij de verschillende activiteiten tijdens de Pride Week. Ook dit jaar zal dit weer zo zijn.”, vertelt Kreeft.
Helaas merkt Roze Gebaar wel dat het niet zo goed bekend is binnen de dove LHBTQI+-community, vooral niet bij nieuwe mensen en jongeren. In principe zet Roze Gebaar zich alleen in voor de inzet van tolken NGT bij verschillende LHBTQI+-evenementen en organiseert het af en toe een feestavond. Het bestuur heeft echter de wens om meer activiteiten te doen, zoals lezingen, educatie, voorlichting op dovenscholen, enzovoort. Hiervoor is het nodig dat het bestuur uitgebreid wordt met meer mensen, vooral jongeren en met diverse achtergronden. Daarnaast gaat het bestuur de komende tijd meer zichtbaar zijn op de sociale media om jongeren aan te trekken.
Wat is het verschil in de LHBTQI+-community van nu met vroeger, vroeg DNieuws aan Kreeft. “Er zijn nu geen labels meer, LHBTQI+-ers kunnen nu vrijer zijn. Toen Roze Gebaar 42 jaar geleden werd opgericht, was het groepje nog heel klein en was er nog sprake van alleen homo en lesbienne. Nu is de community veel diverser.”, legt Kreeft uit.
Nederland staat in 2024 op plaats 14 van de Europese ranglijst voor LHBTQI+-rechten, volgens de Rainbow Europe Index. Deze ranglijst kijkt vooral naar wet- en regelgeving voor LHBTQI+-rechten in de Europese landen.
Weet Roze Gebaar of dove LHBTQI+’ers gediscrimineerd worden? Dat is niet duidelijk, want volgens Kreeft gaat het verschillende vormen van discriminatie. Men wordt eerder gediscrimineerd op het doof-zijn dan op LHBTQI+, denkt Kreeft, maar dat is nooit echt onderzocht. Zo’n onderzoek zou Roze Gebaar wel graag willen.