In Argentinië is gisteren om 16.00 uur Nederlandse tijd een twaalf uur durende landelijke staking begonnen onder leiding van de grootste vakbond. Dit is als protest tegen economische bezuinigingen en hervormingen van de nieuwe president Milei. In de hoofstad Buenos Aires zijn duizenden mensen de straat op gegaan tegen de harde maatregelen van de ultraliberale en extreemrechtse president.
Volgens persbureau Reuters hadden het transport, de banken, ziekenhuizen en openbare diensten al meteen last van de staking. Lokale luchtvaartmaatschappijen zeiden dat ze honderden vluchten moesten annuleren.
De demonstratie wordt gezien als het grootste protest tegen de plannen van Milei voor bezuinigingen en privatiseringen sinds hij vorige maand president werd. Toen Milei president werd, beloofde hij de slechte economische situatie van het land te verbeteren. De jaarlijkse inflatie is gestegen tot 200 procent en meer dan 40 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens.
Milei wil de invloed van de overheid verminderen en daar flink bezuinigen. Hij wil ook de staatsbedrijven privatiseren. Wat is privatiseren? Het betekent dat de overheid het beheer en de eigendom van staatsbedrijven overdraagt aan particuliere bedrijven.
Milei wil ook arbeidsveranderingen doorvoeren, zoals het beperken van het stakingsrecht en het verlengen van de wettelijke proeftijd van drie naar acht maanden bij een nieuwe baan. Ook wil hij lagere ontslagvergoedingen voor werknemers en het zwangerschapsverlof korter maken.
De grootste vakbond in Argentinië is het hier helemaal niet mee eens. De vakbond ging naar de rechter. De rechter zei dat sommige plannen van Milei onderdrukkend of bestraffend zijn. De rechter zei ook dat het niet helder was hoe de plannen van de nieuwe regering zouden bijdragen aan het creëren van banen.
De rechter heeft besloten dat de plannen worden uitgesteld totdat het parlement erover beslist. De regering kan hiertegen in beroep gaan. De vakbondskoepel was blij met dit besluit, maar liet wel de grote staking doorgaan.
De regering van Milei blijft wel vasthouden aan de hervormingen.
Hoewel Argentijnen snel protesteren als ze het ergens niet mee eens zijn, is dit protest wel opvallend snel. Niet eerder kreeg een nieuwe president in Argentinië zo snel te maken met zoveel weerstand, grote protesten en stakingen.
Wat Milei nu wil doen, is ook precies wat hij tijdens zijn campagne voor de presidentsverkiezing had gezegd. Hij gelooft dat de strenge maatregelen de juiste manier is om de Argentijnse economie beter te maken. Veel Argentijnen stemden op Milei in de hoop dat hij de crisis zou aanpakken. Maar nu zijn ze bang voor de harde maatregelen: worden ze nog armer? Krijgen ze nog minder rechten?