Op dinsdag 5 november werd Donald Trump verkozen tot de 47e president van de Verenigde Staten. Hij won van zijn tegenstander Kamala Harris met 50,9% van de stemmen, tegenover 47,6% voor Harris. Toch draait de Amerikaanse verkiezing niet alleen om de meeste stemmen; het aantal “kiesmannen” is bepalend voor de winnaar.
Het kiesmannensysteem in de Verenigde Staten
In de VS werkt het verkiezingssysteem anders dan in Nederland. De twee grootste partijen zijn de Democraten (blauwe kleur) en de Republikeinen (rode kleur). Amerika heeft 50 staten, en elke staat heeft een aantal kiesmannen op basis van de bevolkingsgrootte. Grote staten zoals Californië hebben veel kiesmannen (54), terwijl kleinere staten er maar een paar hebben.
Tijdens de verkiezingen stemmen burgers in hun staat, en de kandidaat die de meeste stemmen in een staat haalt, wint alle kiesmannen van die staat. De kandidaat die als eerste 270 kiesmannen haalt, wint de verkiezing. Dit jaar won Trump 290 kiesmannen, en Harris bleef op 226 steken. Zodra Trump 270 kiesmannen had, werd hij tot winnaar uitgeroepen.
Trumps omstreden imago
Donald Trump is al jaren omstreden in de Amerikaanse politiek. Veel vrouwen beschuldigen hem van seksueel grensoverschrijdend gedrag en hebben hem aangeklaagd voor aanranding of verkrachting. Rechtszaken hierover zullen waarschijnlijk stoppen zodra Trump in januari president wordt.
Ook op het gebied van immigratie heeft Trump harde standpunten. Hij wil de grens met Mexico sluiten en ongedocumenteerde immigranten opsluiten voordat ze worden uitgezet. Er lopen ook fraudezaken tegen Trump, maar die worden vermoedelijk ook stopgezet als hij opnieuw aan de macht komt.
Harris als vice-president
Kamala Harris was de vice-president onder Joe Biden en speelde tijdens die periode een bescheiden rol. De regering-Biden bereikte wel enkele doelen, zoals het creëren van 15 miljoen extra banen, het verlagen van de werkloosheid en het verminderen van het aantal onverzekerde mensen. Maar de hoge inflatie bleef een groot probleem, waardoor de kosten van levensonderhoud stegen. Het gebrek aan hervormingen op het gebied van immigratie werkte ook in het voordeel van Trump.
Morgen komt deel 2 van het artikel.