DNieuws

De EU-verkiezingen zijn voorbij. De burgers van de 27 EU-landen konden van donderdag 6 juni t/m zondag 9 juni stemmen voor het Europees Parlement. Nederland was het eerste land dat naar de stembus ging, en wel op donderdag 6 juni. 

Voor het Europees Parlement heeft GroenLinks-PvdA de meeste zetels gekregen, namelijk 8, met PVV op nummer 2 met 6 zetels en VVD op nummer 3 met 4 zetels. 

Hoewel het lijkt alsof GroenLinks-PvdA echt heeft gewonnen, heeft het wel ten opzichte van de vorige EU-verkiezingen in 2019 1 zetel verloren. Terwijl PVV er juist 5 zetels bij heeft gekregen. 

De opkomst was 46,2%, dat wil zeggen dat 46,2% van alle mensen die mochten stemmen, ook echt is gaan stemmen. Bij de vorige verkiezingen was de opkomst 41,9%. 
 
In dit artikel wordt uitgelegd hoe het precies zit met de Europese fracties. De partijen van de EU-landen die zetels hebben gekregen voor het Europees Parlement, gaan in de Europese fracties samenwerken. Zo’n fractie bestaat dus uit partijen die samen dezelfde ideeën hebben. 

GroenLinks-PvdA zal dus met 8 zetels naar het Europees Parlement gaan. Omdat GroenLinks en PvdA 2 partijen zijn, zullen zij niet samen in 1 Europese fractie gaan zitten, maar in 2. GroenLinks gaat namelijk bij de Groenen zitten en PvdA bij de fractie van Socialisten en Democraten (S&D). Het is nog niet bekend hoeveel zetels GroenLinks meeneemt, en hoeveel PvdA. 

PVV gaat met alle 6 zetels in de Europese fractie Identiteit en Democratie (ID) zitten. VVD met 4 zetels gaat in de fractie Renew Europe zitten, net als D66 met 3 zetels. 

In totaal heeft Nederland nu 31 zetels in het Europees Parlement, verdeeld over de verschillende Europese fracties. De andere partijen die ook naar het EP gaan zijn: CDA met 3 zetels, Volt met 2 zetels, BBB met 2 zetels en SGP, NSC en PvdD met elk 1 zetel. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud