Sinds afgelopen zaterdag heeft het Al Shifa- ziekenhuis geen elektriciteit, geen water en geen eten meer volgens de Palestijnse ministerie van Gezondheid. Het ziekenhuis is het grootste ziekenhuis in de Gazastrook.
Ook de Israëlische Artsenorganisatie Artsen voor Mensenrechten-Israël (PHRI) zegt dat zij die berichten hebben gekregen. Als gevolg van het gebrek aan elektriciteit werkten de intensive-careafdeling voor pasgeboren baby’s niet meer, zeggen de artsen. De Palestijnse onderminister van Gezondheid (dat onder gezag van Hamas valt) heeft gezegd dat er 6 premature baby’s zijn overleden, en 9 patiënten ook, waarvan 7 op de intensive care lagen.
In het ziekenhuis liggen niet alleen patiënten, het is ook een schuilplaats voor duizenden inwoners van Gaza die op de vlucht zijn.
Het Israëlische leger heeft eergisteravond gezegd dat er een “veilige doorgang” zou komen voor mensen die vastzitten in het ziekenhuis. Die doorgang zou gisteren open zijn van 09.00 tot 16.00 uur. Maar het ziekenhuis zei gisteren geen berichten te hebben gekregen over hoe dat moet en niet geïnformeerd te zijn hoe de baby’s naar een veiliger ziekenhuis gebracht kunnen worden. Dat is ook nu nog erg onduidelijk. Het Internationale Rode Kruis zegt met alle partijen in gesprek te zijn, maar nog niks te weten van een doorgang die geopend zou zijn.
De Palestijnse onderminister van Gezondheid onderminister heeft gezegd dat er Israëlische sluipschutters rond het ziekenhuis zijn. Zij schieten op alles wat binnen het terrein van het ziekenhuis beweegt. “Er zijn gewonden, maar we kunnen ze niet bereiken. We kunnen onze hoofden niet uit het raam steken”, zegt de onderminister. Dit verhaal is niet te controleren. Israël zegt zelf dat het niet waar is dat zij het ziekenhuis zelf beschieten.
Israël zegt dat strijders van Hamas zich verbergen in tunnels onder het Al Shifa-ziekenhuis en andere ziekenhuizen in Gaza-Stad. Daarom richt het Israëlische leger zich op deze tunnels en de gebieden rondom de ziekenhuizen. Hamas zegt dat het niet waar is dat zij onder de ziekenhuizen zitten.
Gisteren zei het Israëlische leger dat het 300 liter brandstof aangeboden heeft aan het ziekenhuis, wat door het ziekenhuis is bevestigd. Maar volgens het ziekenhuis is dat niet voldoende. Er is 24.000 liter brandstof per dag nodig om de generatoren te laten draaien, in ieder geval zeker 9.000 tot 10.000 liter per dag om één te laten draaien. De intensive care en de chirurgafdeling draaien nu volgens het ziekenhuis op zonne-energie.
Het Palestijnse Rode Kruis (PRCS) heeft gisteren laten weten dat dat het Al-Quds-ziekenhuis in Gaza-stad ook niet meer werkt door een tekort aan brandstof en stroom. In een verklaring schrijft de hulporganisatie dat ze de internationale gemeenschap verantwoordelijk houdt.
Het Al-Quds-ziekenhuis ligt in de buurt van het Al Shifa-ziekenhuis.
Volgens de VN-organisatie voor de coördinatie van humanitaire hulp (OCHA) zijn afgelopen zaterdag nog meer ziekenhuizen in Gaza beschoten door Israël. Ook het Indonesische Ziekenhuis (in 2016 geschonken door het Indonesische volk) zou geen brandstof meer hebben.
De WHO [wereldgezondheidsorganisatie, red.] roept op tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza” zodat patiënten en personeel kunnen worden geëvacueerd uit het Al Shifa-ziekenhuis. Volgens WHO kwamen er bij de gevechten tussen Israël en Hamas meerdere artsen en verpleegkundigen om het leven terwijl ze aan het werk waren.