Een recordaantal van 112 Nederlanders heeft in de afgelopen zes maanden in het buitenland knokkelkoorts (dengue) gekregen, meldt de alarmcentrale Eurocross. Vooral in landen zoals Indonesië, Thailand en Curaçao raakten veel mensen besmet.
Knokkelkoorts geeft symptomen zoals hevige hoofdpijn achter de ogen, hoge koorts, braken en hoesten. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal Nederlanders met deze ziekte meer dan verdubbeld. Eurocross verwacht dat het aantal besmettingen dit jaar boven de tweehonderd kan uitkomen, wat een nieuw record zou zijn.
Het virus wordt overgedragen door muggen, vooral de gelekoortsmug en de Aziatische tijgermug. Deze muggen zijn vooral actief in de vroege ochtend en late namiddag, en komen voornamelijk voor in tropische en subtropische gebieden zoals Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. In Europa neemt de verspreiding van de tijgermug echter toe, wat de kans op besmettingen vergroot.
Er is nog geen duidelijke verklaring voor dat zoveel Nederlanders ziek zijn geworden, maar er reizen veel Nederlanders naar de gebieden waar knokkelkoorts voorkomt.
De tijgermug, die ook in Nederland voorkomt, kan in de toekomst mogelijk zorgen voor meer besmettingen in Europa. Tot nu toe heeft echter nog niemand in Nederland zelf knokkelkoorts gekregen.
De symptomen van knokkelkoorts zijn meestal mild bij de eerste besmetting, maar kunnen ernstiger zijn bij een tweede of derde besmetting. De ziekte is vooral zwaarder voor kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en diabetespatiënten.
“Als je ergens naartoe gaat waar veel knokkelkoorts is, is het belangrijk om je goed in te smeren met een anti-insectenspray”, raadt Angela Looyé van Eurocross aan. “Slaap onder een klamboe en zorg dat je kleding draagt die je lichaam bedekt.” Ook is het mogelijk je te laten vaccineren tegen de vier soorten dengue. “Laat je informeren door een arts als je in een risicogroep valt”, adviseert ze.