Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft besloten om opnieuw te kijken naar de richtlijnen voor pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraaltje. Dit besluit komt nadat er de afgelopen dagen veel discussie in de media ontstond. Vorige week zei het NHG nog dat er geen wijzigingen zouden komen, maar de druk vanuit de samenleving heeft hen doen besluiten de richtlijnen toch te herzien.
Het NHG heeft ook gezegd dat het nog onduidelijk is wanneer ze ernaar hebben gekeken en welke wijzigingen er precies zullen worden doorgevoerd.
Veel vrouwen hebben veel pijn bij het plaatsen van een spiraaltje. De huidige richtlijn adviseert alleen het gebruik van naproxen en paracetamol tegen de pijn, maar daar kwam in het voorjaar veel kritiek op omdat dit vaak niet genoeg helpt. Vrouwen deelden hun ervaringen op online platforms zoals Cycle, waaruit bleek dat de pijn vaak wordt onderschat.
De 45-jarige Annemieke volgde het NHG-advies op en nam van tevoren naproxen in. “Benen in de vreselijke stangen en daar lig je dan. Ik kreeg nauwelijks aanwijzingen en de plaatsing was echt heel pijnlijk”, zegt ze. “Ik moest een uur lang op de bank liggen omdat ik niet op kon staan.”
Stichting Ava, die zich inzet voor anticonceptie en abortus, zegt dat pijn bij vrouwen in Nederland vaak als normaal wordt gezien. Dit kan een reden zijn waarom de richtlijnen eerst niet werden aangepast. In de Verenigde Staten heeft de gezondheidsdienst CDC deze maand nieuwe adviezen aan artsen gegeven, waaronder het gebruik van pijnstillers op de plek waar het spiraaltje wordt geplaatst, zoals gels en sprays.
Nederlands onderzoek laat zien dat deze manieren van pijnstilling veelbelovend zijn, maar tot nu toe is daar te weinig aandacht voor geweest. Het NHG zei eerst dat er onvoldoende bewijs was over de voor- en nadelen van zulke manieren.