DNieuws

Afgelopen dinsdag, 27 februari, zijn er in Turkije in één dag acht vrouwen vermoord door hun (ex-)partner. 
 
De vrouwen kwamen uit het hele land. Er zijn geen verbanden tussen de moorden, behalve dat het gaat om vrouwen die door hun partner of ex-partner zijn vermoord. 
Een van de vrouwen was bijvoorbeeld al vijf maanden aan het scheiden van haar man, een andere vrouw was al gescheiden en nog een slachtoffer was nog getrouwd. 
 
Vrouwenmoord wordt ook femicide genoemd. Vaak gaat het om vrouwen die gedood worden door een partner of ex, soms gaat het ook om het expres doden van iemand alleen maar omdat ze vrouw is. 
 
Femicide gebeurt vaak in Turkije. Het platform We Will Stop Femicide meldde vorig jaar 315 vrouwenmoorden, waarvan 65 procent thuis plaatsvond. De organisatie houdt ook verdachte doden bij, waarbij vrouwen volgens officiële verklaringen zijn overleden door zelfmoord of een ongeluk, maar waarschijnlijk slachtoffer zijn van vrouwenmoord. 

Turkije had in 2011 de Istanbul Conventie ondertekend. Dat is een verdrag van de Europese Unie dat tot doel heeft geweld tegen vrouwen te voorkomen, slachtoffers te beschermen en daders te veroordelen. Turkije was een van de eerste ondertekenaars van het verdrag, dat in Istanbul tot stand kwam.  
 
Maar de regering van president Erdogan trok zich in 2021 terug uit dat verdrag. Volgens de Turkse regering was het verdrag niet in overeenstemming met traditionele familiewaarden en de Turkse samenleving. 
 
De strijd tegen vrouwenmoord is daarom ook een strijd tegen de Turkse regering. De vrouwenbeweging wordt continu tegengewerkt, demonstraties worden verboden of uiteengeslagen. De organisatie We Will Stop Femicide stond vorig jaar nog voor de rechter op beschuldiging van ‘ongepast gedrag’. 

Deel dit
Ga naar de inhoud