DNieuws

De Nederlandse Gebarentaal krijgt vijf nieuwe gebaren om klimaatdiscussies begrijpelijker te maken voor doven en slechthorenden. 

‘Stikstof’ heeft al een eigen gebaar gekregen. Het nieuwste gebaar is voor “klimaatklever”, dat verwijst naar iemand die zich aan een symbool vastplakt om aandacht te vragen voor klimaatproblemen. Dit woord was vorig jaar Woord van het Jaar.  

In 2022 gebruikten klimaatactivisten dit vastplakken als protest, bijvoorbeeld aan tafels of kunstwerken, en daarom worden ze soms “klimaatklevers” genoemd.  

Woorden zoals broeikasgas, CO2-uitstoot, fossiele brandstof, recyclen, ecosysteem en biodiversiteit hebben al gebaren. De Nederlandse Gebarentaal heeft meer dan zeventienduizend gebaren, waarvan vijfduizend landelijk worden gebruikt.  

Er komen voor vier ander klimaatwoorden nog nieuwe gebaren: ‘El Niño’, ‘antropogeen’, ‘ontzwaveling’ en het ‘albedo-effect’.  

Hoe worden nieuwe gebaren ontwikkeld? Dove mensen bespreken nieuwe woorden in het Gebarenatelier bij het Nederlands Gebarencentrum, waar ze samen ideeën uitwisselen en een gebaar bedenken dat iedereen begrijpt. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud