De Nederlandse voetballer Ian Maatsen werd tijdens zijn vakantie in Griekenland plotseling opgeroepen door Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands voetbalelftal: hij moest direct terugkeren om voor Oranje te spelen tijdens het EK Voetbal voor mannen. Voor Maatsen was dit een onverwachte kans. Maar een gewone werknemer zal waarschijnlijk minder blij zijn over zo’n oproep tijdens de vakantie. Daarom is de vraag: mag een werkgever je zomaar terugroepen van je vakantie?
Maatsen zelf was overrompeld door het telefoontje. “Natuurlijk was ik verrast. Dit had ik niet zien aankomen,” vertelde hij tijdens een persconferentie. Hij haastte zich naar Duitsland, waar zijn ouders hem opwachtten met zijn voetbalschoenen. Hij is heel erg blij dat hij voor het Nederlands elftal mag spelen.
Het is verstandig om te reageren op de oproep van jouw werkgever, vertelt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen. De werkgever mag dat namelijk in principe doen, maar daar moet wel een dringende reden voor zijn, zoals een noodsituatie op het werk. Dat het bedrijf bijvoorbeeld failliet zou gaan als je niet komt.
In dat geval moet de werkgever de eventuele kosten van de vakantie, zoals annuleringskosten of autohuur, vergoeden.
Zo’n oproep komt echter zelden voor en geldt niet voor alle beroepen. Er zijn geen specifieke wetten die bepalen welke beroepen hier wel of niet onder vallen, maar bij een echte noodsituatie gaat het om werk die maar door heel weinig collega’s met hetzelfde werk kan worden overgenomen. Bijvoorbeeld een topmanager van een bedrijf.
In 1992 werd het gehele Deense voetbalteam van de mannen teruggeroepen van vakantie. De UEFA had toen 10 dagen voor het EK Voetbal besloten dat Joegoslavië niet mee mocht doen i.v.m. de burgeroorlog daar. Ondanks de zeer korte voorbereidingstijd won het Deense voetbalteam het EK.