DNieuws

Gisteren kwam er een artikel van Omroep West met een schokkend verhaal over de doofblinde Ekrem Koç, die wordt beschuldigd van mishandeling van boa’s (Buitengewone Opsporingsambtenaar). 
 
DNieuws nam contact op met Ekrem, en vroeg hem om toestemming om het artikel te gebruiken om aan te passen en te vertalen naar NGT. Ook gaf Ekrem extra details aan DNieuws die in het onderstaande artikel worden genoemd. 
 
Op 8 december 2023 stond Ekrem bij een tramhalte in Scheveningen. Toen hij de tram instapte, greep iemand plotseling zijn hand en trok hem terug naar de halte. Hij schrok en zag van dichtbij dat het een vrouw was met een blauwe trui. Hij dacht dat ze een politieagent was. Snel pakte hij zijn telefoon en typte: “Wat is er?” Ze typte één woord terug: “Paspoort.” Omdat de politie hem vaak om zijn paspoort vraagt, haalde hij het meteen uit zijn rugzak. 

Hij keek nog eens naar de vrouw en zag dat ze geen politie-uniform droeg. Ze had een zwarte muts op, een blauwe trui, een donkere spijkerbroek en witte schoenen aan. Er stond ook een man bij haar, die met haar aan het praten was. Ekrem kon niet horen wat ze zeiden. 

Hij dacht dat het misschien criminelen waren. Daarom stopte hij zijn paspoort terug in zijn rugzak en bleef hij uit de buurt van hen. Hij was erg nerveus. Waarom waren ze zo dichtbij hem? Hij pakte zijn telefoon en typte een berichtje om aan de vrouw en de man te laten zien: “Jullie zijn criminelen omdat ik geen politieuniform zie. Jullie proberen misbruik van me te maken omdat ik slechtziend ben.” 

Omdat  Ekrem het tweetal niet vertrouwde, probeerde hij de volgende tram te nemen. Maar de vrouw greep hem opnieuw vast, wat hem in paniek bracht. Hij probeerde los te komen, maar herinnert zich niet precies wat er daarna gebeurde. Hij denkt dat hij de vrouw misschien heeft geduwd. Even later werd hij op de grond gedrukt, en de man zat op hem. Toen kwam de politie. 

Ekrem dacht dat alles goed zou komen, maar dat was niet het geval. De politie vertelde hem dat hij de vrouw had geslagen en gearresteerd werd voor mishandeling. Ekrem schrok en ontkende het. Hij werd naar het politiebureau gebracht, waar hij zijn rugzak, taststok en telefoon moest afgeven, waardoor hij niet meer kon communiceren.  

Van de politie kreeg Ekrem koffie en avondeten aangeboden, maar hij was te zenuwachtig om te kunnen eten. Hij kreeg ook tijdschriften, maar omdat de cel slecht was verlicht, kon hij ze niet lezen. 

Later in de avond werd Ekrem naar een ander bureau gebracht in een andere cel. De politie liet hem weten dat hij de volgende dag verhoord zou worden. Hij kreeg extra dekens voor de nacht, maar sliep nauwelijks. 

Ekrem begreep er nog steeds niets van. Waarom werd hij verdacht van mishandeling, als hij zichzelf alleen maar wilde verdedigen?  

De volgende ochtend voordat zijn advocaat kwam, vroeg Ekrem aan een politieagent of er ook een tolk zou komen. De agent vroeg waarom dat moest. Ekrem was heel verbaasd dat hij aan de agent moest uitleggen wat een tolk Nederlandse Gebarentaal is. Er kwam helaas geen tolk. 
 
Voor het verhoor had de politie een vragenlijst op de computer gemaakt, die Ekrem in moest vullen. Het beeldscherm was door ontbreken van de donkere modus niet erg toegankelijk. Ekrem kon wel iets lezen, maar zijn gezichtsveld is erg klein, zodat hij niet het hele beeldscherm kon zien. De advocaat en de politie hielpen hem met het aanwijzen van de vragen.  

Eén van de vragen was waarom hij de boa heeft mishandeld. Toen viel eindelijk het kwartje bij Ekrem. Hij wist helemaal niet dat de vrouw en man boa’s waren. Als zij dat meteen aan Ekrem duidelijk hadden gemaakt, dan was er niets aan de hand geweest. 
 
Toen werd ook duidelijk waarom de boa’s hem om zijn paspoort vroegen. Ze vonden dat hij zich verdacht gedroeg en interesse leek te hebben in een stel fietsen. Hij gebruikte ook Google Maps. Ekrem legde meteen aan de politie uit dat hij helemaal niet in de fietsen was geïnteresseerd: hij botst regelmatig tegen fietsen, en gebruikt ook Google Maps om zijn weg te kunnen vinden. 
 
Later in de middag werd Ekrem opgehaald door zijn zus. Een agent zei tegen de zus dat de boa haar broer staande hield omdat ze dacht dat hij ‘nepblind’ was. 

Ekrem had na deze gebeurtenis met een aantal doofblinden contact. Veel mensen waren echt geschrokken en vonden het niet normaal. Sommigen dachten zelfs dat het te maken heeft met racisme, omdat Ekrem niet wit is. Andere doofblinden zijn nooit door de politie om hun paspoort gevraagd. Ze denken dat het komt omdat ze wit zijn. 
 
Eind maart kreeg Ekrem een brief van de Officier van Justitie (OvJ) met een boete van 500 euro wegens ‘mishandeling’. Ekrem vindt dat woord een hard woord. Hij heeft helaas nooit de kans gekregen om met de OvJ te praten en de situatie uit te leggen. 

Ekrems advocaat heeft een protest ingediend en een bemiddelingsgesprek voorgesteld. Op dat voorstel is geen reactie gekomen, maar er wordt wel een rechtszaak gehouden. Deze is op woensdag 26 juni in Den Haag. 
 
DNieuws had ook contact met Loraine Agerbeek van de ambassade Toegankelijkheid van Dovenschap. Ekrem is een zeer gewaardeerd lid van de ambassade. Loraine heeft laten weten dat Dovenschap ondersteuning zal bieden aan Ekrem. 

Ekrem reist al jarenlang zelfstandig. Reizigers, conducteurs, politie en beveiligers zijn altijd erg geduldig en behulpzaam geweest.  
 
Tot 8 december 2023, toen Ekrems vertrouwen helemaal weg is gegaan. 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud