De fabriek van Tesla in Duitsland heeft een groot aantal dove medewerkers in dienst genomen. Volgens de laatste informatie vanuit het bedrijf werken er al 60 doven in de fabriek bij Berlijn.
Velen van hen zijn Oekraïners die naar Duitsland gevlucht zijn uit de oorlog met Rusland. Hun immigratie in Duitsland werd makkelijk gemaakt doordat Tesla hen een kans op werk gaf in hun nieuwe thuisland. Het bedrijf waardeert elke medewerker, welke beperkingen zij ook hebben.
Het management van de fabriek vindt inclusie en diversiteit zeer belangrijk binnen het personeelsbestand. Dove werknemers zijn geïntegreerd in verschillende functies binnen het productieproces. Het hele team heeft voordeel van de integratie van de dove collega’s. Horende collega’s kunnen al de basisbeginselen van de Duitse gebarentaal om met alle medewerkers te communiceren.
De dove werknemers bij Tesla zijn blij met hun werk en voelen zich onderdeel van het team. Hun enthousiasme komt terug in het productieproces, waardoor ze optimaal kunnen presteren. Tesla heeft dus laten zien dat met aanpassingen de inclusie van mensen met verschillende behoeften in het arbeidsproces mogelijk is.
Het voorbeeld van Tesla laat zien dat mensen met een beperking volledig kunnen werken in een productieomgeving als werkgevers een werkomgeving maken op basis van respect en inclusie.
Als gevolg daarvan opent het bedrijf de arbeidsmarkt voor anderen die anders misschien niet de kans zouden krijgen om hun talenten te realiseren. Inclusie wordt een extra pluspunt van dit vernieuwende elektrische autofabrikant.
Auteur: Klaudia Jusková / DeafStudio
Vertaling + revisie: Jos de Winde