Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag begint vandaag met een hele belangrijke klimaatzaak. Deze zaak is gestart door Vanuatu, een van de kleinste landen ter wereld. Vanuatu is een klein gebied met eilanden in de Stille Oceaan, ten oosten van Australië en wil weten welke regels landen moeten volgen om klimaatverandering tegen te gaan. Het is de grootste klimaatzaak ooit bij het hof en heeft als doel landen te verplichten meer te doen tegen klimaatverandering.
De zaak gaat over twee belangrijke vragen. Ten eerste: wat moeten landen volgens internationale wetten doen om andere landen en toekomstige generaties te beschermen tegen klimaatverandering? Ten tweede: wat zijn de gevolgen als landen niet genoeg doen? De aandacht gaat vooral naar kwetsbare landen, zoals kleine eilandstaten, die veel last hebben van stijgende zeespiegels en andere problemen door klimaatverandering.
Bij de zitting spreken naast Vanuatu ook bijna honderd andere landen en organisaties. Nog nooit eerder in de 80 jaar van het hof waren er zoveel getuigen. Margaretha Wewerinke-Singh, de leider van het juridische team, zegt dat het hof moet vaststellen dat het vernietigen van het klimaat tegen de wet is.
Vijf jaar geleden begonnen rechtenstudenten uit Port Vila, de hoofdstad van Vanuatu, met dit initiatief. Ze willen duidelijkheid of vervuilende landen verantwoordelijk zijn voor de schade door klimaatverandering. Inmiddels heeft Vanuatu steun gekregen van veel landen. Vanuatu heeft ongeveer 320.000 inwoners die wonen op 83 eilanden. Veel van deze eilanden liggen maar een meter boven de zeespiegel. Door klimaatverandering verdwijnt steeds meer land in de zee.
Hoewel de uitspraak van het hof niet verplichtend is, kan het advies toch invloed hebben op toekomstige rechtszaken over klimaatverandering. Als landen verantwoordelijk worden gehouden, kunnen ze worden gedwongen om schade te herstellen en minder uitstoot te veroorzaken. De hele wereld, vooral bedrijven, wacht in spanning op het oordeel, dat volgend jaar wordt verwacht.