De Duitse Bondsdag (een soort parlement, red.) heeft afgelopen woensdag 29 januari ingestemd met een voorstel voor strengere asielregels. Het voorstel kwam van de christen-democraten en christen-socialisten (CDU/CSU) en kreeg steun van de liberale FDP en de extreemrechtse AfD.
348 leden van de Bondsdag stemden voor, 344 tegen.
Opvallend is dat CDU/CSU samenwerkte met de AfD. Tot nu toe werd AfD altijd buitengesloten, omdat ze als ondemocratisch en extreemrechts wordt gezien. De middenpartijen probeerden altijd eerst samen een meerderheid te vormen, zodat de AfD geen invloed had op wetsvoorstellen. De keuze van CDU/CSU om nu toch samen met de AfD te stemmen, roept veel protesten op.
De strengere asielregels gaan over vaste grenscontroles, ook aan de Duits-Nederlandse grens. Nu zijn die controles nog tijdelijk. Daarnaast willen de partijen een inreisverbod voor asielzoekers die al in een ander EU-land geregistreerd zijn. Ook moeten afgewezen asielzoekers worden vastgezet en krijgen veiligheidsdiensten meer bevoegdheden. Volgens critici kunnen sommige van deze maatregelen botsen met Europese wetgeving.
De regering van bondskanselier Scholz (SPD) stemde tegen de motie. Scholz waarschuwde dat Duitsland zich aan de wet moet houden en dat het asielrecht niet zomaar mag worden beperkt. Hij herinnerde eraan dat dit recht is ontstaan na de dictatuur van de nazi’s in de jaren 30 en 40. Scholz zei dat toen veel Duitse en Europese Joden aan de grenzen werden teruggestuurd en dat dit nooit meer mag gebeuren. Volgens hem mag Duitsland zoiets niet opnieuw toestaan.
In verschillende Duitse steden, zoals Berlijn, Dresden en Düsseldorf, gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de samenwerking met de AfD en de strengere asielregels. “Allemaal samen tegen fascisme”, klonk het op straat.