In het boek “De Achterblijvers” van Flip Maarschalkerweerd staat dat hij de echte lidmaatschapskaart van de prins voor de NSDAP heeft gevonden in het persoonlijke archief van de koninklijke familie op paleis Soestdijk. Maarschalkerweerd was vroeger directeur van het Koninklijk Huisarchief.
De NSDAP, de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij, was de partij van Adolf Hitler. Hij kwam in 1933 in Duitsland aan de macht. De nazi’s wilden een ” etnisch zuiver” Duitsland en vermoordden voor dat doel miljoenen mensen.
Prins Bernhard heeft altijd volgehouden dat hij geen lid was van de nazipartij, ondanks eerdere bewijzen die zijn lidmaatschap bevestigen. In 1996 kwam een boek uit van Gerard Aalders en Coen Hilbrink. In dat boek staat dat ze een kopie van Bernhards lidmaatschapskaart hadden gevonden in Amerika. Ook staat in het boek brieven over de opzegging van zijn lidmaatschap in 1936, toen hij zich met prinses Juliana verloofde.
De kopie van de NSDAP-lidmaatschapskaart van Prins Bernhard (bron afbeelding: NRC)
Prins Bernhard zei vóór zijn dood tegen de Volkskrant: “Ik kan met de hand op de bijbel verklaren: ik was nooit een nazi. Ik heb nooit het partijlidmaatschap betaald, ik heb nooit een lidmaatschapskaart gehad.”
Toen de NSDAP-kaart en de bijbehorende brieven werden ontdekt, zat er een briefje bij van Lucius Clay. Hij was de militaire bewindvoerder van het Amerikaanse deel van Duitsland. „Dear Prince Bernhard”, schreef die, „ik heb dit een aantal jaren in mijn kluis bewaard. Toen ik het wilde vernietigen, bedacht ik me dat u het recht hebt verdiend om het zelf te vernietigen.” De Amerikanen moeten de stukken dus in Duitsland hebben gevonden, en daarvan de kopieën hebben gemaakt die later in Amerika zijn gevonden.
Maarschalkerweerd kreeg van koning Willem-Alexander toegang tot alle stukken in het Koninklijk Huisarchief die betrekking hebben op de oorlog. Vanaf 1 januari 2024 kunnen onderzoekers de kaart en bijbehorende correspondentie opvragen.
Prins Bernhard (1911-2004), geboren in Duitsland, was de man van prinses Juliana, de vader van prinses Beatrix en opa van koning Willem-Alexander. Tijdens de oorlog vluchtte hij met Juliana naar Londen. Aan het einde van de oorlog werd hij door koningin Wilhelmina benoemd tot bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten, waar verschillende verzetsgroepen onder vielen.