DNieuws

Er zijn de afgelopen weken veel boerenprotesten in vooral in Frankrijk, België en Duitsland

Op het moment dat dit artikel wordt geschreven, is Brussel onbereikbaar doordat de wegen ernaartoe zijn geblokkeerd door Belgische boeren met hun tractoren. De boeren willen druk zetten op de EU-leiders die vandaag in Brussel zijn voor de EU-top. 
Niet alleen in Brussel zijn protesten, maar ook bij Gent en Luik. Er worden grote verkeersproblemen verwacht. 

In België zijn al dagenlang boerenprotesten die grote wegen blokkeren. De boeren protesteren tegen de te strenge milieuregels en het afschaffen van landbouwsubsidies. Een van de grote actiegroepen zegt dat de boeren bang zijn voor hun toekomst en die van hun kinderen. Zij geven het Europese Parlement de schuld van de veel strengere regels voor landbouw. 

In Frankrijk zijn ook al wekenlang boerenprotesten.  
 
De Franse landbouw deed het goed in 2022 met een recordexport van wijn en graan, maar andere sectoren hebben het moeilijker. Er wordt steeds meer voedsel uit andere landen naar Frankrijk gehaald, waarvan de Franse veehouders de dupe zijn. Die kunnen hun vlees niet meer verkopen. Daarnaast hebben de Franse boeren kleine bedrijven en gaan ze niet met de tijd mee met moderne technologische landbouwontwikkelingen. Hierdoor kunnen ze minder goed concurreren met andere landen. 
Hoewel sommige Franse boeren goed verdienen, verdienen andere boeren minder, vooral de veehouders. De boeren klagen dan ook over hoge kosten, strenge bureaucratische regels en oneerlijke concurrentie van landen buiten de EU. De hoge loonkosten maken Franse producten duurder en het moeilijker om te concurreren met landen met lagere loonkosten. 
 
De strenge Franse regels zijn ook voor een deel de schuld van de boeren zelf. Op lokaal niveau praten boeren eerst met ambtenaren over hoe ze de Europese regels moeten toepassen. Maar boeren vragen vaak om speciale regels voor hun eigen situatie, waardoor er veel ingewikkelde regels ontstaan. 
 

Deel dit

Geef een reactie

Ga naar de inhoud