Duitsland gaat tijdelijk de grenzen controleren om te zorgen dat mensen zonder geldig visum niet binnenkomen. Minister Faeser van Binnenlandse Zaken zegt dat deze controles vanaf volgende week maandag zes maanden zullen duren. Hiermee wil Duitsland niet alleen illegale grensovergangen tegenhouden, maar ook bescherming bieden tegen terreur en criminaliteit. De controles gelden voor alle grenzen, ook die met Nederland, hoewel dat niet duidelijk is vermeld.
De keuze om grenscontroles in te voeren komt door aanslagen in steden zoals Solingen en Mannheim. Dit zorgde voor meer druk vanuit de Duitse bevolking en politiek. Veel Duitsers zijn niet tevreden met de huidige grensbewaking. Daarom vragen ze om strengere regels. De Duitse regering zegt dat de nieuwe plannen passen binnen de Europese regels.
Minister Faber (PVV) van Asiel en Migratie heeft gezegd dat ze begrijpt waarom Duitsland grenscontroles invoert. Ze wil ook het grenstoezicht in Nederland versterken, maar vindt het belangrijk om de handel zo min mogelijk te verstoren. Nederland en Duitsland gaan hierover praten. Ze wil samen met Duitsland strengere migratieregels in heel Europa, zoals strengere terugkeerregels en betere bescherming van de buitengrenzen.
Niet alle buurlanden zijn het eens met Duitsland. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Gerhard Karner, heeft gezegd dat Oostenrijk het niet goed vindt als mensen bij de grens worden teruggestuurd. Hij heeft de Oostenrijkse politie opdracht gegeven om dit tegen te houden.
Ook de transportsector maakt zich zorgen. Transport en Logistiek Nederland (TLN) waarschuwt dat grenscontroles kunnen zorgen voor vertragingen en hogere kosten, zoals eerder gebeurde tijdens de coronacrisis en het EK voetbal. TLN zegt dat dit het vrije verkeer van goederen in de Schengenzone belemmert en slecht is voor de handel.
De Duitse regering voelde steeds meer druk om strengere maatregelen te nemen, vooral door de groei van de radicaal rechtse AfD-partij, die populairder wordt in de peilingen. Hoewel de grenscontroles tijdelijk zijn, is het onzeker hoelang ze zullen blijven, omdat veel landen deze noodmaatregelen steeds langer gebruiken.